BALL DE DIABLES i DRAC de Montornès del Vallès
            Et donem la benvinguda al nostre espai WEB   !!!         La Revolta és FOC  !!!

Breu Història dels Diables de Montornès

Va ser pel febrer de 1985, per carnaval, quan va aparèixer per primera vegada l’actual Colla de diables de Montornès del Vallès. De fet som una engruna del que havia estat feia uns anys abans la primera colla de dimonis, sorgida d’un taller que va fer en Xavier Bertran.

Feia molt poc temps que el Casal de cultura s’havia inaugurat i calia noves seccions i reunir els joves en una activitat conjunta. La proliferació de colles que van aparèixer en aquesta època ens donà la clau per iniciar, d’una manera totalment autodidacta, el que ha estat i és, fins ara la colla de diables.

L’any 1987, la colla va prendre una sèrie de determinacions , quant al model a seguir veient les expectatives de canvi total en les actuacions de les noves colles i a la seguretat de la gent que hi participava, triant el model tradicional.

L’any 1986, per festa major, vam organitzar la primera trobada de diables que va durar fins el 1990 on hi participaven tres colles convidades.

L’any 1988, durant el pregó de festa major, vam fer la primera Cremada de l’ajuntament.

Per festa major de l’any 1994 va aparèixer en Ceballot, drac de Montornès, element del bestiari festiu de foc i que pertany a la mateixa colla, fet va produir el canvi en la denominació de la colla de diables per dir-se Drac i Diables de Montornès del Vallès.

L’any 1995 celebrem el 10è aniversari, amb l’edició d’un llibret que volia ser una memòria col·lectiva del que van ser els primers 10 anys de la colla. També vam fer l’estrena d’una gegantó, en Banyetes. Aquest mateix any, per Sant Sadurní, va aparèixer la colla Infantil dels diables de Montornès.

 L’any 1995, a més, s’inicia un intercanvi cultural diabòlic amb la colla de dimonis de Massalfassar de l’horta nord al país Valencià, que ens porta a trobar-nos cada 5 anys al correfoc de les respectives colles.

L’any 2009, en motiu del quinzè aniversari d’en Ceballot, va néixer el Drac Petit que és portat per la colla Infantil arreu de Catalunya.

Hem apadrinat als diables de Sant Celoni (1990), els diables d’Argentona (1992), la segona colla del Ball de diables de Mollet (1996), els diables de Montmeló (1997) i els diables de La vall del Tenes – Lliçà de Vall (2013).

En tots aquests anys la colla a viatjat arreu de Catalunya, per Espanya i Europa, són destacables Marsella (França) 1994 i 1996, Ceret i Tolosa de Llenguadoc (França) 1997, Lausana (Suïssa) 1999, L’Alguer – Sardenya (Itàlia) 2000, Ondara (Alacant) 2000, Narbona (França) 2001, Sevilla (Espanya) 2005, Frankfurt (Alemanya) 2007, Tallinn (Estònia) 2008, Orce – Granada (Espanya) 2014